Kurczak zapiekany w sosie ziołowym
SKŁADNIKI:
1 cały kurczak albo 4-5 udeksok z 1/2 cytryny3 łyżki ziół prowansalskich (suszonych)1 mały przecier pomidorowysól1/2 szklanki oliwy lub 1/2 kostki masła
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą, obłóż kawałkami masła lub polej oliwą. Włóż do brytfanny, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zrób sos: 3 łyżki oliwy, lub 1/4 kostki stopionego masła wymieszaj z przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny oraz ziołami. Posól do smaku, a jeśli sos jest bardzo gęsty, dolej odrobinę wody. Kurczaka lekko podpiecz z obu stron, aby nie był surowy, posmaruj połową sosu i piecz do miękkości. W połowie czasu pieczenia odwróć kurczaka i posmaruj go z drugiej strony resztą sosu. W trakcie pieczenia polewaj mięso sokiem zbierającym się na dnie brytfanny. Podawaj z makaronem i sałatą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje