Lasagne z kurczakiem
SKŁADNIKI:
12 płatów lazanii50 dag piersi kurczaka1 cukinia2 cebule30 dag brokułów30 dag pieczarek3 pomidory1 puszka (0.9 l) pomidorów w zalewie3-5 ząbków czosnku10 listków bazylii2 łyżki śmietany10 dag parmezanu5 dag masła5 łyżek oliwy1-2 peperoncinicukiersólSos: po 5 dag masła i mąkipół litra mlekasólpieprzgałka
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój pieczarki na cząstki, cukinię w półplasterki, piersi w paseczki. Na patelni rozgrzej połowę oliwy, usmaż kurczaka. Przełóż na talerz, na tym samym tłuszczu usmaż pieczarki. Dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę. W rondlu rozgrzej resztę oliwy, podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i peperoncini. Po kilku minutach wyjmij papryczki, dodaj kurczaka, pieczarki z cukinią, podzielone na różyczki brokuły, obrane i pokrojone pomidory i połowę zmiksowanych pomidorów z puszki. Duś 15 minut na małym ogniu. Dodaj śmietanę i pokrojoną bazylię, przypraw. Zrób sos: mąkę zasmaż na maśle, stale mieszając, rozprowadź zimnym mlekiem. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje (15 minut). Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, wyłóż suchymi płatami lazanii, przykryj farszem, polej sosem. Posyp parmezanem i jeszcze raz powtórz wszystkie czynności. Na wierzchu ułóż płaty lazanii i pokryj sosem, polej resztą zmiksowanych pomidorów, posyp serem. Piecz 45 minut w temp. 190°C.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje