Lasagne ze szpinakiem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

cebula3 ząbki czosnku2 łyżki oliwy50 dag mielonej wołowinyduża puszka pomidorów (40 dag)łyżeczka suszonego oreganolistek laurowy75 dag szpinaku25 dag serka ricotta25 dag chudego twarogu2 jajka5 dag świeżo startego parmezanugałka muszkatołowa2 pęczki bazylii50 dag lazanii (nie gotowanej)2 łyżki masłasól, pieprzmasło do formy

Przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulę wraz z połową czosnku zeszklić na łyżce oliwy. Dodać mięso, usmażyć, rozdrobnić widelcem. Pomidory pokroić na kawałki, dodać do mięsa wraz z sokiem, oregano, listkiem laurowym, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 30 minut. Szpinak umyć, pokroić, podsmażyć z resztą czosnku i oliwy. Oprószyć solą i pieprzem. Ricottę wymieszać z twarogiem, jajkami i 1/3 parmezanu, przyprawić solą i gałką muszkatołową. Bazylię pokroić na paski i wymieszać z masą serową. Formę do zapiekania natłuścić, położyć na dnie 2?3 płaty lazanii i układać na nich kolejno warstwy mięsa, szpinaku i twarogu. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa mielonego. Posypać resztą parmezanu i ułożyć na nim kawałki masła. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

Lasagne ze szpinakiem, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia