Listki- chrusty

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 łyżka masła, roztopionego

2 duże jajka

10 dużych żółtek

3 łyżki cukru pudru

? łyżeczki grubej soli

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

3 łyżki koniak lub brandy

? szklanki kwaśnej śmietany

4 ? szklanki mąki pszennej

cukier puder, do dekoracji

Wykonanie:

W dużej misce przy pomocy miksera starannie połączyć masło, jajka, żółtka, cukier, sól, wanilię, koniak lub brandy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać taką ilość mąki, aby powstało dość twarde ciasto. Blat oprószyć mąką i przełożyć na niego ciasto, Wyrabiać, około 8 minut, aż powstaną w nim bąbelki powietrza. Ciasto podzielić na 4 części. 3 kawałki ciasta przykryć folią, lub miską, aby nie obsychały. Rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Przy pomocy foremki w kształcie liścia wyciąć ciasteczka i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Powtórzyć z pozostałą częścią ciasta. Odstawić ciastka na 20 minut w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzać olej, tak aby osiągnął bardzo wysoką temperaturę. Ciastka smażyć partiami po około 10 sztuk naraz przez 3 – 4 minuty. Gotowe ciasta wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na blachę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem i przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 

 

Twoja opinia