Lody truskawkowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

400 g truskawek

3/4 szklanki cukru pudru

2-3 szklanek kremówki (lub pełnotłustego mleka)

kilka kropli olejku waniliowego

5 żółtek z dużych jaj

 

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy z 1/4 szklanki cukru. Mieszankę przesypujemy do rondla, łączymy ze śmietaną i olejkiem, a następnie zagotowujemy. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewamy gorącą śmietanę. Masę ponownie przekładamy do rondelka i mieszamy podgrzewając (ale uważając by nie zagotować), aż masa zgęstnieje. Gdy krem jest już gotowy, przekładamy do metalowej miseczki, i schładzamy przez godzinę w lodówce. Schłodzoną masę mrozimy przez min.3 godziny co jakiś czas mieszając.

Lody truskawkowe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia