Lody truskawkowe
Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne
Składniki:
400 g truskawek
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 szklanek kremówki (lub pełnotłustego mleka)
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy z 1/4 szklanki cukru. Mieszankę przesypujemy do rondla, łączymy ze śmietaną i olejkiem, a następnie zagotowujemy. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewamy gorącą śmietanę. Masę ponownie przekładamy do rondelka i mieszamy podgrzewając (ale uważając by nie zagotować), aż masa zgęstnieje. Gdy krem jest już gotowy, przekładamy do metalowej miseczki, i schładzamy przez godzinę w lodówce. Schłodzoną masę mrozimy przez min.3 godziny co jakiś czas mieszając.
Lody truskawkowe,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje