Łosoś curry z salsą owocową

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

1 średni filet z łososia (bez skóry i ości)1 łyżka curry (najlepiej tandoori curry mediumcurry strong jest zbyt ostra)1 dojrzałe mango10 dojrzałych truskawek (pokrojonych na ćwiartki)4 szalotki (obrane i pokrojone na ćwiartki)kawałek (4 cm) imbiru (obrany i starty na drobnej tarce)sok z 1-2 cytryn lub lemonek1 łyżka miodu1/2 łyżeczki pasty sambal oelekgarść kolendry1 łyżeczka oleju sezamowegooliwasól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój łososia na 4 mniejsze filety. Każdy oprósz curry i pieprzem, skrop oliwą i lekko ją wetrzyj w filety. Odstaw. Pozostałe składniki włóż do miski i połącz, lekko wstrząsając naczyniem. Odstaw na 10 minut, aby smaki i aromaty się połączyły. Rozgrzej patelnię beztłuszczową (najlepiej grillową z rowkowanym dnem), włóż filety z łososia. Smaż 3 minuty, a gdy ryba ładnie się przyrumieni, odwróć ją na drugą stronę. Smaż 1-2 minuty, zdejmij z ognia. Odstaw na 3-5 minut. Podawaj na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy. Dobrym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż. Uwaga: mango można zastąpić ananasem.

 

Łosoś curry z salsą owocową, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia