Łosoś faszerowany szparagami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

20 łodyg szpinkaów

sól drobnoziarnista

filet z łososia ok 0,6 kg

oliwa z oliwek

świeżo mielony czarny pieprz

gruba sól morska

winegret:

4 łodygi szparagów

100 ml wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka soku z cytryny

cukier i sól

 

Przygotowanie:

Oczyszczamy szparagi, obieramy je, odcinamy tak by były tej samej długości co łosoś (skrawki zostawiamy do sosu) Odkładamy cztery nieobrane szparagi na sos. Gotujemy na parze 5-6 minut. Ugotowane szparagi wkładamy do miski z zimną wodą i osuszamy na ściereczce. Doprawiamy solą i estragonem. Nacinamy filet poziomo, zaczynając 2,5 cm od krawędzi. Wypełniamy otwór warstwami szparagów. Kroimy łososia na 4 części. Skrapiamy cytryną i solimy. Łososia pieczemy ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 165 st.

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Szparagi pokrojone na kawałki ok. 2,5 cm i pozostałe skrawki zagotowujemy w wodzie z oliwą w rondelku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 8-10 min, aż woda wyparuje, a szparagi zmiękną i wchłoną oliwę. Miksujemy, mieszamy z musztardą i sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i cukrem.

Upieczonego łososia podajemy z sosem, smacznego!

Łosoś faszerowany szparagami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia