Łosoś w sosie sojowo – miodowym

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

Stek z łososiaSos sojowy jasny2 łyżki miodu (każdy miód o delikatnym smaku)Lampka białego wina (może być wino ryżowe)Makaron sojowyCukiniasezamkiełki (mogą być sojowe lub każde inne)

PRZYGOTOWANIE:

Sos sojowy, wino, miód zmieszać (można lekko podgrzać sos, aby miód łatwiej się rozpuścił), ostudzoną marynatą zalać łososia (najlepiej jeśli płyn będzie pokrywał całą powierzchnię ryby, można to osiągnąć marynując rybę w torebce strunowej, takiej z zamkiem), odstawić do lodówki na min. godzinę, nie więcej niż 5 godz. bo sos sojowy zbytnio przesiąknie łososia. Po wyjęciu rybę osuszyć, włożyć do pieca nagrzanego na 200 st. podlewać marynatą co 5 minut (dzięki temu miód w marynacie skarmelizuje się i łosoś będzie miał fajna chrupiącą skorupkę). Cukinię pokroić w paseczki podsmażyć na oliwie lub na odrobinie oleju słonecznikowego lub z pestek winogron, zalać około połową szklanki marynaty, dodać łyżeczkę cukru, zblanszowany makaron sojowy, kiełki, doprawić w razie potrzeby, pod koniec obficie posypać sezamem (fajnie wygląda mieszanka białego i czarnego sezamu)

Na talerzu ułożyć zgrabne gniazdko z naszej makaronowo-cukiniowej sałatki na to filet z łososia, na łososia odrobina kiełków. Wokół talerza możecie polać delikatnie resztką sosu ze smażenia cukinii. Smacznego!

 

Łosoś w sosie sojowo - miodowym, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.