Łosoś z kaparami
SKŁADNIKI:
3 łyżki masła3 łyżeczki mąki1 szklanka bulionu rybnego (jeśli nie uda się kupić z kostki można zastąpić bulionem warzywnym lub ugotować wywar z rybnych resztek i włoszczyzny)6 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z cytryny1/2 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)1 łyżka opłukanych kaparów2 łyżki masła1 kg dzwonek lub filetów z łososiasólbiały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj sos: roztop masło, oprósz je mąką, zrób jasną zasmażkę. Wlej bulion rybny, zagotuj mieszając. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do sosu sok cytrynowy, śmietanę i zielony pieprz, mieszaj, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Przypraw do smaku solą. Ryby usmaż na maśle (po 5 minut z każdej strony), oprósz solą i pieprzem. Podawaj z sosem. Dobrym dodatkiem są ziemniaki puree.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje