Lumaconi z kaparami, pomidorami i tuńczykiem
SKŁADNIKI:
pomidory z puszki 1 szttuńczyk w oleju 1 sztcebula 1 sztczosnek 1 ząbekanchois fileciki 5 sztkapary 2 łyżkamakaron lumaconi 1/2 paczkipieprzoliwa z oliwek 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Wstawiamy wodę na makaron z odrobiną oliwy i gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Posiekać cebule i czosnek. Zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki i lekko poddusić. Fileciki anchois pokroić i dodać do pomidorów. Anchois rozpuszczą się w pomidorach. Potrawy nie solimy bo fileciki są słone jedynie doprawiamy pieprzem. Na samym końcu dodajemy tuńczyka z puszki i w zależności od upodobań tyle ile nam się podoba kaparów. Jeśli ktoś nie przepada nie musi i można te kapary w ostateczności zastąpić czarnymi oliwkami albo niczym. Mieszamy z odcedzonym makaronem i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, żeby koszyczki – makaron się z sosem „przegryzły”. Gotowe!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje