Makaron tagliatelle z cukinią
SKŁADNIKI:
40 dag makaronu tagliatelle1 cukinia (20 dag)1 cebula (5 dag)1 szklanka bulionu warzywnego2 łyżki oliwypo 1 szklance posiekanych listków bazylii i natki pietruszkiszczypta nitek szafranusólświeżo zmielony pieprzdo posypania:10 dag świeżo startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć i obrać, tak aby skórka razem z miąższem miała grubość 1 cm, pokroić ją na wąskie paseczki i około 1 min blanszować w posolonym wrzątku, a następnie przełożyć do naczynia z zimną wodą i lodem, aby zachowały kolor i jędrność. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Wlać bulion i zagotować.Dodać szafran rozpuszczony w 1 łyżce wywaru i gotować na małym ogniu, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać bazylię, natkę i cukinię, przyprawić pieprzem i solą. Zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym al dente makaronem i posypać parmezanem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje