Makaron w stylu Amatrice

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

(porcja dla 4-6 osób)

2 łyżki oliwy z oliwek

60 g grubych plastrów boczku

średnia cebula

ząbek czosnku

800 g pomidorów z puszki, odsączonych i pokrojonych w kostkę

szczypta mielonej, czerwonej papryki

sól

450 g makaronu

1/4 szklanki tartego sera pecorino

Przygotowanie:

Na patelni lub w rondlu, na tyle dużym by zmieścił się ugotowany makaron, łączymy oliwę, pokrojony w drobną kostę boczek, drobno posiekne cebulę i czosnek. Samżymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula i boczek się przyrumienią.

Dodajemy pomidory, mieloną paprykę i sól do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

W dużym garnku zagotowujemy 4 litry wody. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy aż makaron będzie al dente.

Odcedzamy makaron, pozostawiając szklankę wody. Makaron z wodą dodajemy do sosu i gotujemy na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy ser i mieszamy.

Makaron w stylu Amatrice, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia