Makaron z kurczakiem w białym winie

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

0,5 kg makaronu0,5 kg piersi z kurczaka,150 ml białego wina,300 ml bulionu drobiowego,pół szklanki orzechów,pół szklanki migdałów,3 pomidory,2 cebule, 2 ząbki czosnku,5 sztuk chili,3 łodygi selera naciowego,2 łyżki oleju,1 liść laurowy,2 łyżki posiekanej bazylii,szczypta soliparmezan

Przygotowanie:

Pokrój w paski mięso z kurczaka i podsmaż je na oleju. Gdy zbrązowieje dodaj posiekany czosnek z cebulą, chili, liść laurowy, bazylię i wlej wino. Po dwóch minutach smażenia dodaj pomidory pokrojone w kostkę, wlej bulion. Teraz dołącz posiekane migdały, orzechy oraz seler. Całość gotuj aż sos zgęstnieje.

W między czasie ugotuj al dente ulubiony makaron, odcedź wrzuć z powrotem do garnka i połącz z sosem. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem.

Makaron z kurczakiem w białym winie, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia