Małże w sosie curry

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:
1 kg oczyszczonych małży
1/2 l wytrawnego białego wina
5 dag masła
1 mała posiekana cebula
1 mała posiekana marchewka
1 łyżka curry
1/2 łyżki przecieru pomidorowego
1 małe jabłko
200 ml gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Włóż małże do rondelka, wlej wino, szybko zagotuj na mocnym ogniu. W czasie gotowania stale mieszaj, aż wszystkie małże
się otworzą. Przecedź wywar z gotowania przez gęste sitko. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły w całości. Ponownie włóż małże – razem ze skorupkami – do rondla. Przykryj i odstaw. W drugim rondelku stop masło. Dodaj marchewkę i cebulkę, gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Cebula nie powinna się przyrumienić, tylko zeszklić. Następnie dodaj curry i przecier pomidorowy. Gotuj, mieszając, około minuty. Nie przerywając mieszania, wlej do rondelka przecedzony wywar, w którym gotowały się małże. Obierz jabłko, pokrój je na cząstki i dodaj do sosu. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu. Połącz ze śmietaną. Sosem polej małże, krótko podgrzej.
Małże w sosie curry, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia