Mule w sosie curry

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Czas: do 60 minut

Poziom trudności: średnie

Koszty: drogie

Dla ilu osób: od 3 do 4

SKŁADNIKI:

1 kg oczyszczonych małży1/2 l wytrawnego białego wina5 dag masła1 mała posiekana cebula1 mała posiekana marchewka1 łyżka curry1/2 łyżki przecieru pomidorowego1 małe jabłko200 ml gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Włóż małże do rondelka, wlej wino, szybko zagotuj na mocnym ogniu. W czasie gotowania stale mieszaj, aż wszystkie małże się otworzą. Przecedź wywar z gotowania przez gęste sitko. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły w całości. Ponownie włóż małże – razem ze skorupkami – do rondla. Przykryj i odstaw. W drugim rondelku stop masło. Dodaj marchewkę i cebulkę, gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Cebula nie powinna się przyrumienić, tylko zeszklić. Następnie dodaj curry i przecier pomidorowy. Gotuj, mieszając, około minuty. Nie przerywając mieszania, wlej do rondelka przecedzony wywar, w którym gotowały się małże. Obierz jabłko, pokrój je na cząstki i dodaj do sosu. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu. Połącz ze śmietaną. Sosem polej małże, krótko podgrzej. Do tego podaje się pieczywo, które można maczać w sosie.

 

Mule w sosie curry, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia