Mazurek figowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:1/2 kg mąki1 kostka masła2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:25 dag suszonych fig25 dag cukru1/2 szklanki wody1/2 łyżeczki octu spirytusowego (6-proc.)2 cytryny5 dag skórki pomarańczowej10 dag orzechów włoskich

Lukier:cukier pudersok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę i piecz ?na złoto? (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Zrób masę: figi i cytryny obrane ze skórki zmiel w maszynce. Orzechy posiekaj, skórkę pokrój w kostkę. Z wody, cukru i octu ugotuj syrop ?do nitki?. Włóż do niego orzechy, zmielone figi z cytrynami i skórkę pomarańczową. Smaż chwilę, aż masa stanie się jednolita, a następnie ostudź ją i wyłóż na spód z kruchego ciasta. Na koniec zrób lukier: cukier puder starannie utrzyj, dodając do niego stopniowo sok z cytryny. Polukruj mazurek. Cierpliwi mogą jeszcze ozdobić ciasto wzorkiem z czekolady i migdałów, ale mazurek jest już i tak bardzo efektowny.

 

 

Mazurek figowy, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia