Miodownik

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

 

Składniki:

Ciasto:

5 szklanek mąki

2 jajka

2 łyżki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki miodu

1 szklanka cukru

3 łyżki śmietany

Krem:

1 kg zmielonego twarogu półtłustego1/2 kostki masła

1 i 1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 szklanki mleka

3 żółtka

1 jajko

1.5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy cukier, masło, jajka, miód i śmietanę i szybko zagniatamy kulę ciasta. Ciasto dzielimy na pięć części i każdą z części wałkujemy do rozmiaru blachy, podsypując w razie potrzeby mąką. Przekładamy, nakłuwamy widelcem kilka razy i wsadzamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut. Analogicznie postępujemy z następnymi dwoma plackami. Gdy są gotowe wykładamy blaszkę, w której je piekliśmy folią, na dnie układamy jeden blat i przystępujemy do przygotowania masy serowej. Do garnka wkładamy ser wymieszany z jajkami, cukrami, dodajemy masło i całość podgrzewamy mieszając. Gdy masa zaczyna być mocno gorąca i bulgocze wlewamy do niej mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszamy stale do czasu, aż wszystko porządnie zgęstnieje. Masą pokrywamy kolejno wszystkie upieczone placki ciasta, kładąc je na sobie. Blaszkę przykrywamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc folią, dzięki czemu para z gorącego sera ładnie je nawilży.

Miodownik, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia