Młode ziemniaki smażone z rozmarynem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

3/4 kg młodych ziemniaków2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki masła1 mały oscypek1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:

Kupując ziemniaki, wybierz jak najmniejsze i o mniej więcej jednakowym kształcie. Umyj dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić skórki. Przekrój na połówki. Ugotuj w osolonej wodzie tak, aby były jędrne (oczywiście, możesz ugotować je na parze). Bardzo ważne, aby ich nie rozgotować. Odcedź i poczekaj, aż trochę ostygną.Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz sięspieni, dodaj ziemniaki i posyp je pieprzem. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż staną się złociste i chrupiące. Oscypek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków wraz z posiekanym rozmarynem i połówką łyżeczki soli. Smaż wszystko jeszcze 2 minuty.Podawaj z kefirem lub maślanką na kolację. Jeżeli nie masz świeżego rozmarynu, w ostateczności możesz wziąć suszony. Jednak lepszy będzie świeży tymianek.

 

Młode ziemniaki smażone z rozmarynem, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia