Mus czekoladowy
SKŁADNIKI:
15 dkg gorzkiej czekolady1/5 szklanki mocnej kawy5 dkg masła2 jajka2/3 szklanki śmietanki 30 proc.1/5 szklanki cukrubita śmietanka do dekorowania
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić białka od żółtek. Do niedużego garnuszka wlać kawę, dodać czekoladę, roztopić na parze. Wbić ubijaczką roztopione ciepłe masło, a następnie pojedynczo żółtka. W misce ubić śmietanę (nie na sztywno!). W osobnej misce ubijać białka. Gdy zaczną trzymać kształt, posypać cukrem i dalej ubijać, aż będą sztywne.Plastikową łopatką zeskrobać masę czekoladową do miski z białkami i delikatnie wmieszać. Gdy prawie zmieszane, dodać ubitą śmietanę, mieszając delikatnie. Rozłożyć mus do czterech pucharków, zakryć plastikową folią i schłodzić przez kilka godzin. Podawać udekorowane rozetką bitej śmietanki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje