Muffiny bananowo-czekoladowe
Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
280 g pszennej mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 duże banany – ok 450 g
100 g ciemnego cukru trzcinowego (albo zwykłego białego)
1 duże jajko
50 ml mleka
75 g stopionego masła
50 g (może być więcej) groszków czekoladowych – może być grubo posiekana czekolada
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki i groszki czekoladowe. Obrane banany rozgniotłam widelcem w innej misce – dodałam jajko i mleko. Wymieszałam i dodałam przestudzone masło. Dokładnie całość wymieszałam ale nie na gładką masę – musi być widać kawałki bananów. Następnie do bananów dodałam suche składniki i bardzo delikatnie wymieszałam – nie wolno przesadzić, tak by powstała jednolita masa. Raczej masa powinna być grudkowata niż gładka. Gotową masę przełożyłam do formy na muffiny – powinno ich wyjść ok 12. Piekłam je przez ok. 25 minut w 185 stopniach C. Gotowe
Muffiny bananowo-czekoladowe,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje