Muffiny z czekoladą, orzechami i figami

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 łyżeczka soli1 duże jajko1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)1/2 szklanki masła10 suszonych fig posiekanych100g posiekanych orzechów laskowych100g gorzkiej czekolady połamanej

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Dodać figi, orzechy i czekoladę, wymieszać. Niezbyt dokładnie – bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy – każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Muffiny z czekoladą, orzechami i figami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia