Muffiny z czekoladą, orzechami i figami
Składniki:
2 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 łyżeczka soli1 duże jajko1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)1/2 szklanki masła10 suszonych fig posiekanych100g posiekanych orzechów laskowych100g gorzkiej czekolady połamanej
Przygotowanie:
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Dodać figi, orzechy i czekoladę, wymieszać. Niezbyt dokładnie – bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy – każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje