Muffiny z truskawkami i kruszonką
Składniki:
1 szklanka mąki1/4 szklanki cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonejszczypta solijedno duże jajko1/4 szklanki olejupół szklanki mlekaszklanka pokrojonych truskawekkruszonka: 150 g zmielonych migdałów20 g miękkiego masła2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: migdały wymieszać rozcierając palcami z masłem i cukrem, aby powstała migdałowa kulka. Wstawić ją do zamrażalnika i zabrać się za przygotowywanie muffin. W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej – cukier, jajko, olej i mleko i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się większości cukru. Następnie przelać zawartość do miski z mąką i wymieszać łyżką. Dodać truskawki. Masę przełożyć do foremki na muffiny, napełniając każdy otwór prawie do pełna. Wyciągnąć z zamrażalnika kruszonkę i pokruszyć po trochę na wierzch każdej muffinki. Piec 30 minut w 190oC. Wyjąć i dobrze przestudzić.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje