Mufinki z czerwoną papryką i fetą
SKŁADNIKI:
1 duża czerwona papryka40 dag mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli15-20 dag sera feta2 jajka250 ml mleka10-12 dag stopionego masłatłuszcz (masłomargaryna lub oliwa) do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temp. 180°C. Gdy skórka zrobi się czarna, wyjmij ją i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Wyjmij, wytnij z papryki gniazdo nasienne. Następnie zdejmij z niej skórkę i posiekaj miąższ. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę i pokruszoną fetę. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Jajka roztrzep z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Mieszaj metalową łyżką, aż do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate). Formę na 12 mufinek posmaruj tłuszczem, każdy dołek napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz 20 minut w temp. 210°C (lub do chwili, kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie suchy po wyjęciu). Zostaw mufinki w formie przez 5 minut, a potem wyjmij i ułóż na metalowej kratce, aby całkowicie ostygły.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje