Mule po marynarsku
Składniki:
2 kg świeżych małży2 małe cebule, drobno posiekane250 ml białego wytrawnego wina2 ząbki czosnku, drobno posiekane100 g masła1 łyżka białego octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 listek laurowy4-5 łyżek posiekanej natki pietruszkiświeży tymianeknatka pietruszki do dekoracjipieprzbagietka
Przygotowanie:
Mule oczyścić i opłukać. Cebule i czosnek zeszklić na maśle i dodać 2 łyżki natki pietruszki, świeży tymianek, łyżkę octu winnego i listek laurowy. Wrzucić małże i podlać białym winem. Gotować przez 4-5 minut, potrząsając od czasu do czasu. Gdy muszle się otworzą, przełożyć je na talerze, pozostawiając wywar w garnku. Pozostawiony wywar zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i dodać 2 łyżki natki pietruszki. Mule polać sosem, udekorować pietruszką i podawać z bagietką.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje