Naleśniki z rabarbarem
SKŁADNIKI:
Ciasto:
100 g mąki250 ml mleka1 jajko1 łyżka oleju słonecznikowego1 łyżka cukru (opcjonalnie)szczypta soli
Konfitura z rabarbaru i daktyli:
1 pęczek rabarbaru, około 500 gsok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego20 daktyli50 g brązowego cukru
Dodatki:syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładką masę (użyć miksera lub blendera). Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej masłem lub olejem patelni.
Rabarbar umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle wypestkować i również pokroić na kawałki.Do dużej patelni z grubym dnem włożyć rabarbar, wsypać cukier i wlać sok z pomarańczy. Zagotować, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Odkryć, dodać daktyle, wymieszać, zwiększyć ogień i mieszając odparować nadmiar płynu. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia.Konfiturą smarować naleśniki, składać i podawać polane syropem klonowym.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje