Omlet z grzybami mun

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

4 jajka2 suszone grzybki mun1/2 strąka świeżej czerwonej papryki2 szalotkiplaster (10 dag) chudej pieczeni wieprzowej1/2 szklanki zielonego groszku (może być też z puszki – odcedzony z zalewy lub ugotowany mrożony)duża garść kiełków sojowych1/2 szklanki ugotowanego ryżu2 łyżeczki sosu sojowego1/2 łyżeczki chilisólolej

PRZYGOTOWANIE:

Grzybki mun wypłucz, zalej wrzątkiem i odstaw, by nieco napęczniały, po czym gotuj je przez 10 minut w tej samej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój w wąskie, krótkie paski. Podobnie pokrój oczyszczoną paprykę, mięso i obrane szalotki. Do miseczki wbij jajka, rózgą roztrzep je z sosem sojowym, chili i łyżeczką wody. Ubijaj lub miksuj, aż mocno się spienią. Na patelni żeliwnej rozgrzej trochę oleju, wsyp posiekane grzyby, smaż 1-2 minuty, po czym dodaj paprykę, cebulkę, groszek, mięso, ryż i, mieszając, smaż razem, aż wszystkie składniki będą gorące (około 3 minut). Natępnie wyrównaj ich powierzchnię, zalej spienionymi jajkami, posyp kiełkami sojowymi i smaż na małym ogniu 3-5 minut (w zależności od grubości omletu), unosząc widelcem brzegi omletu, tak aby masa jajeczna dotarła we wszystkie zakątki. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aby omlet równomiernie się usmażył. Pulchny z wierzchu i jasnozłoty od spodu zsuń na talerz i od razu podawaj.

 

Omlet z grzybami mun, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia