Pączki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:
1 kg mąki
3/4 litra mleka
10 dag drożdży
1/2 masła roślinnego
1/2 szklanki cukru
8 żółtek
cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu,
3/4 litra oliwy
1 łyżka spirytusu do smażenia

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać cukier, żółtka, szczyptę soli, spirytus, drożdże i rozrobić w ciepłym mleku, dodając trochę mąki i cukru (po 1 łyżce). Wyrośnięte wlać do mąki, wyrobić, dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować pączki.Jeśli mają być z marmoladą – rozwałkować grubo, wykrawać szklanką. Ręcznie wkładać marmoladę, zlepić. Smażyć na złoto.

Pączki, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia