Paella

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Czas: do 60 minut

Poziom trudności: średnieKoszty: średnie

Dla ilu osób: od 3 do 4

SKŁADNIKI
2 papryki czerwone
2 cebule
trochę groszku zielonego (może być mrożony
2 ząbki czosnku
łyżka przecieru pomidorowego lub 2 pomidory
200-300 g mięsa gulaszowego (wieprzowina)
300 g dowolnej ryby białej
bulion w kostce: rybny i mięsny
jarzyna na zupę
400 g ryżu
10 krewetek
kilka małży
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Ugotować rosół z ryby, jarzyny oraz kostki rybnej.Na gorący olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, paprykę. Podsmażyć, dodać mięso pokrojone jak na gulasz, smażyć ok. 10-15 min. Dodać ryż oraz kostkę bulionową mięsną, przemieszać. Dodać pokrojoną rybę z rosołu oraz całość podlewać bulionem rybnym. Gotować, mieszając, ok. 10 min. Dodać groszek oraz owoce morza. Wymieszać, a następnie dodać krewetki, układając je w kształt gwiazdy. Całość powinna być nasączona bulionem (ale nie przesadnie).Włożyć paellę do piekarnika na 10 minut tak, żeby ryż doszedł w trakcie pieczenia. Można podlewać rosołem rybnym.Po wyciągnięciu z piekarnika danie powinno mieć odrobinę bulionu, żeby nie było zupełnie suche.Podobną paellę można zrobić z samego mięsa (dokładnie tak samo, ale bez ryby i owoców morza) albo z samych ryb, mnie jednak najbardziej smakuje mieszana

Paella, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia