Paella z kurczakiem i małżami
Składniki:
1 kilogramowy kurczak
500 g ryżu
1/4 łyżki szafranu
2 duże zielone papryki
1 duży, dojrzały pomidor
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka suszonej czerwona papryka
200 g fasolki szparagowej
20 ugotowanych małży
100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Wkładamy kurczaka podzielonego na 12 części z kostkami. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek, suszoną paprykę oraz pokrojoną w wąskie paski zieloną papryką i wsypujemy ryż. Gdy się podsmaży dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, dolewamy wody dwa razy tyle ile jest ryżu. Od zawrzenia gotujemy 15-20 min. Uzupełniamy wodą, solimy, rozprowadzamy ryż po całej patelni i dodajemy namoczony w gorącej wodzie szafran, małże ugotowane wcześniej w osolonej wodzie oraz obgotowaną fasolkę szparagową i gotujemy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje