Paella z kurczakiem i małżami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

 

Składniki:

1 kilogramowy kurczak

500 g ryżu

1/4 łyżki szafranu

2 duże zielone papryki

1 duży, dojrzały pomidor

4 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka suszonej czerwona papryka

200 g fasolki szparagowej

20 ugotowanych małży

100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Wkładamy kurczaka podzielonego na 12 części z kostkami. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek, suszoną paprykę oraz pokrojoną w wąskie paski zieloną papryką i wsypujemy ryż. Gdy się podsmaży dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, dolewamy wody dwa razy tyle ile jest ryżu. Od zawrzenia gotujemy 15-20 min. Uzupełniamy wodą, solimy, rozprowadzamy ryż po całej patelni i dodajemy namoczony w gorącej wodzie szafran, małże ugotowane wcześniej w osolonej wodzie oraz obgotowaną fasolkę szparagową i gotujemy.

Paella z kurczakiem i małżami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia