Pasztet z selera
SKŁADNIKI:
3 selery (1 kg)25 dag żółtego sera20 dag pieczarek10 dag masła3/4 szklanki mleka1/2 szklanki oleju3 jajka3 łyżki płatków owsianych3 cienkie kromki bułki wrocławskiejpo 10 dag śliwek kalifornijskichrodzynekziaren sezamu i ziaren słonecznikaświeży lub suszony kopereknatka pietruszkigałka muszkatołowacurrypapryka ostrasólpieprz.Do przygotowania foremek: 2 łyżki oleju2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Selery ugotować, ostudzić i obrać. Pieczarki oczyścić i udusić na maśle. Płatki owsiane namoczyć w mleku razem z kromkami bułki, rodzynkami i śliwkami, a następnie zemleć razem z selerem i pieczarkami. Dodać starty na tarce do warzyw ser, żółtka, ziarna sezamu i słonecznika, przyprawy oraz olej i delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Masę wyłożyć do wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą dwóch keksówek. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Pasztet podawać z zimnymi sosami, np. chrzanowym, czosnkowym.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje