Pavlova

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

4 białka (o temperaturze pokojowej)szczypta soli250 g cukru pudru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu (najlepiej z białego wina)aromat waniliowy300 ml dobrze ubitej śmietany0,5 kg malin

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, na którym uprzednio należy narysować koło o średnicy 20 cm. Białka ubić, dodając szczyptę soli, a gdy piana będzie sztywna, wsypać cukier w trzech porcjach i po każdej ubijać. Posypać mąką ziemniaczaną, pokropić octem i wanilią i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia w obrębie wyrysowanego koła, wygładzić wierzch i brzegi, całość powinna mieć wysokość ok. 7 cm. Obniżyć temperaturę do 150 st. C. i piec przez godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pavlovę do wystygnięcia. Wyłożyć na talerz, nałożyć bitą śmietanę i maliny.

 

Pavlova, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia