Pieczona kaczka z pomarańczami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

 

Składniki:

cała kaczka

włoszczyzna

2 łyżki oliwy

50 dag cytrusów : pomarańczy, czerwonych grapefruitów lub mandarynek

kieliszek likieru pomarańczowego

5 dag rodzynków

majeranek

sól

Przygotowanie:

Kaczkę natrzeć solą i majerankiem, polać oliwą i obrumienić w dobrze nagrzanym piekarniku. Z włoszczyzny przygotować pół litra wywaru, zalać nim kaczkę, dodać sparzone wrzątkiem rodzynki i dusić pod przykryciem. Gdy kaczka będzie miękka, oblać ją sokiem wyciśniętym z połowy cytrusów wymieszanym z likierem i sosem do duszenia. Udekorować plastrami pozostałych owoców.

Pieczona kaczka z pomarańczami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia