Pieczone pomidory

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
8 dużych pomidorów
1/3 szklanki ryżu
cebula
30 dag mielonej wieprzowiny
15 dag żółtego sera
natka
oregano
olej
sól
pieprz
koper
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory umyj i osusz. Zetnij czubki i łyżeczką wydrąż miąższ. Posól w środku u lekko popieprz. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż ją na oleju, dodaj mięso, przyprawy, wymieszaj, duś kilka minut. Dodaj ryż (po jednej łyżce na pomidor), 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki oleju, starty ser, wymieszaj. Farszem napełnij pomidory, nakryj ściętymi czubkami. Ułóż w naczyniu do zapiekania lub prodiżu. Miąższ pomidorów posiekaj, rozcieńcz lekko wodą, wymieszaj z łyżką olej, podlej tą masą pomidory. Zapiekaj 20 minut. Podawaj z ryżem i sałatką z młodych ziemniaków, kiszonych ogórków i dymki, wymieszaną z majonezem.
Pieczone pomidory, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia