Pieczone żeberka z imbirem i trawą cytrynową

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg

sos sojowy 200 ml

miód 100 g

limonka

mały korzeń imbiru

3 ząbki czosnku

łyżka siekanej trawy cytrynowej

Przygotowanie:

Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek drobniutko posiekać. Sos sojowy połączyć z miodem, dodać sok wyciśnięty z jednej limonki, tarty imbir, czosnek i trawę cytrynową. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Żeberka umyć i pokroić w taki sposób by na kawałek mięsa przypadała jedna kostka. Żeberka pokryć dokładnie marynatą i zostawić zafoliowane w lodówce na noc.

Żeberka wraz z pozostałą marynatą piec przez min. 50 min (po ok. 25 min. obrócić na drugą stronę) w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 st., aż będą złociste i chrupiące. Upieczone żeberka wyłożyć na talerz. Sos z naczynia przelać do miseczki i łyżką zdjąć cały wytopiony z mięsa tłuszcz. Sos wymieszać i posmarować upieczone żeberka. Smacznego!

 

Pieczone żeberka z imbirem i trawą cytrynową, 5.0 out of 6 based on 414 ratings

Twoja opinia