Pieczone żeberka z imbirem i trawą cytrynową
Składniki:
żeberka wieprzowe 1,5 kg
sos sojowy 200 ml
miód 100 g
limonka
mały korzeń imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka siekanej trawy cytrynowej
Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek drobniutko posiekać. Sos sojowy połączyć z miodem, dodać sok wyciśnięty z jednej limonki, tarty imbir, czosnek i trawę cytrynową. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żeberka umyć i pokroić w taki sposób by na kawałek mięsa przypadała jedna kostka. Żeberka pokryć dokładnie marynatą i zostawić zafoliowane w lodówce na noc.
Żeberka wraz z pozostałą marynatą piec przez min. 50 min (po ok. 25 min. obrócić na drugą stronę) w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 st., aż będą złociste i chrupiące. Upieczone żeberka wyłożyć na talerz. Sos z naczynia przelać do miseczki i łyżką zdjąć cały wytopiony z mięsa tłuszcz. Sos wymieszać i posmarować upieczone żeberka. Smacznego!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje