Pierniczki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 szkl. miodu1 szkl. cukru200 g masła150 g smalcu3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g)1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1/2 łyżeczki mielonego kminku1 1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka3 1/2 szkl. mąki pszennej (+1 szklanka)1 1/2 szkl. mąki żytniej razowej typ 7201/2 szkl. śmietanyrozbełtane jajko

Przygotowanie:

W garnku zagotować miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzić przez kwadrans, potem dodać sodę i proszek do pieczenia. (Uwaga! Toczy pianę z garnka!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki (Masa będzie wyglądała na taką, co się nijak jej nie da wałkować. Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka lub kilkanaście tygodni. A po tym czasie… Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 – 1cm, a następnie wycinać dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka itp itd. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec ok. 10 -12 minut w 190°C – nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy. Ostudzić i pochować do puszek.

Pierniczki, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia