Pierniczki
Składniki:
400g miodu150g margaryny200g cukru2 jajka800g mąki4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 płaskie łyżki kakao (ciemne)opakowanie przyprawy do piernika (korzenna)szczypta soli
Lukier:2 białka300 g cukru pudruaromat rumowy lub migdałowyewentualnie barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Ciasto: Na małym ogniu gotować, stale mieszając cukier, miód i margarynę – tak długo, aż cukier się rozpuści. Po całkowitym ostudzeniu (może być lekko ciepłe, tak żeby cukier się nie skrystalizował) dodać do masy jajka, rozmieszać. Dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową i sól. Na początku można posłużyć się robotem, potem, po dodaniu całej mąki, ciasto zagnieść rękoma. Gładkie elastyczne ciasto zostawić pod przykryciem na pół dnia (minimum 3 godz.). Rozwałkować i wycinać pierniczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st. C.
Lukier: Ubić białka na sztywną pianę i stale wsypywać cukier puder (ubijać na małych obrotach, białka powinny być ciepłe, piana sztywna). Lukrem smarujemy upieczone pierniczki i posypujemy według uznania różnymi posypkami, bakaliami itp.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje