Piernik

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

ciasto:

1 kg mąki35 dag cukru0.5 kg miodu4 jajka2 łyżeczki sody oczyszczonejtorebka przyprawy do pierników2 łyżeczki masła2 łyżeczki mąki do przygotowania formy

masa do przełożenia:

25 dag konfitur pomarańczowych lub dżemu10 dag migdałów10 dag łuskanych orzechów włoskich10 dag fig10 dag rodzynek10 dag daktylipół szklanki miodu

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta: Miód z przyprawami do piernika zagrzać w rondelku. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać do niego ciepły miód i nożem zarobić ciasto. Dodać ubite jajka i znowu zarobić nożem. Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godz. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piernik piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tygodniu, gdy piernik zmięknie, przekroić go na pół i przełożyć masą.

Przygotowanie masy: Do rondelka włożyć konfitury i miód. Podgrzewać stale mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Figi, daktyle pokroić na małe kawałki. Wszystkie bakalie dodać do masy, chwilę smażyć na małym ogniu, a następnie przestudzić. Ciepłą masą przełożyć ciasto. Wierzch piernika można polukrować, posmarować polewą czekoladową i posypać orzeszkami lub kolorową posypką.

Piernik, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia