Pierogi z kapustą
Składniki:
(Składniki na ok 60 sztuk)Ciasto:1 duże jajko, lekko roztrzepane2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany1 szklanka pełnego mleka1 szklanka wody5 szklanek mąki (plus mąka do posypania stolnicy)mąka kukurydziana – do posypania
Farsz:
1 główka kapusty5 cebul50 dag twarogusól
Przygotowanie:Przygotuj ciasto: ubij razem jajko i kwaśną śmietanę, dodaj mleko i wodę. Wymieszane składniki stopniowo dodawaj do mąki.
Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni (ciasto będzie rzadkie i klejące). Wyrób je tak, (dodając mąki, jeśli będzie to potrzebne), aby było elastyczne i przestało się kleić (to zajmie około 8-10 minut). Pamiętaj, aby nie dodać zbyt dużo mąki, w przeciwnym razie stanie się twarde. Wyrobione ciasto przykryj odwróconą do góry nogami miską i zostaw na godzinę.
Przygotuj farsz. Kapustę pokrój, wrzuć na wrzątek, gotuj aż będzie miękka. Kapustę ostudź i wyciśnij, można drobniej pokroić. Twaróg przekręć przez maszynkę. Obraną cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Wszystkie składniki dokładnie połącz i dopraw solą i pieprzem.
Podziel ciasto na 4 równe kawałki. Blachę do pieczenia wyściel czystą płócienną ściereczką i posyp obficie mąką kukurydzianą, żeby pierogi się nie skleiły.
Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką jeden kawałek ciasta (do grubości około 3 milimetrów). Pozostałe kawałki trzymaj pod przykryciem.
Wycinaj kółka blisko siebie, używając szklanki o średnicy około 7,5 cm. Przykryj folią, żeby ciasto nie wyschło. Te czynności powtórz przy pozostałych kawałkach ciasta.
Połóż nadzienie na środku każdego kółka. Trzymając w ręku jedno kółko, złóż je na pół i połącz krawędzie, formując szczelnie zamknięte, półokrągłe pierożki.
Tak przygotowane pierogi układaj na posypanej mąką kukurydzianą ścierce, a następnie przykryj folią. Pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Gdy już wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje