Pierogi z kapustą i grzybami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Farsz:

1 kg kapusty kwaszonej15 dag suszonych grzybów3 cebule1 kostka masłasólpieprz

Ciasto:

1 kg mąki1 jajko1-2 szklanki wody

Przygotowanie:

Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. By się nie sklejały, pierogi można skropić olejem. Podajemy gorące, okraszone cebulką podsmażoną na oleju.

Pierogi z kapustą i grzybami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.