Pierogi z truskawkami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg mąki

1 duże jajko

pół szklanki wody

250 g truskawek

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka oleju

200 ml gęstej śmietany do polania

kilka łyżek cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem pudrem, odstawić. Przygotować ciasto: mąkę, jajko, kilka łyżek wody połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, równomiernie rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka, na każde nakładać farsz z truskawek. Dokładnie zaklejać brzegi. Zagotować wodę w dużym garnku z odrobiną oleju. Ostrożnie włożyć do wrzątku pierogi, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru pudru.

Pierogi z truskawkami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia