Piersi kurczaka faszerowane ananasem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

dwie łyżki suszonego tymianku

łyżka kminku

pół łyżki pieprzu kajeńskiego

trzy łyżki cukru

dwie puszki ananasa w kostkach, odsączonego

sok wyciśnięty z 1/2 limonki

8 pojedynczych piersi z kurczaka

3 łyżki oliwy

cztery drobno siekane szalotki

ryż

sól i pieprz

Przygotowanie:

Mieszamy tymianek, kminek, pieprz kajeński, łyżkę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Osobno łączymy ananasa, sok z limonki, posiekane szalotki oraz dwie łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem.

W umytych i oczyszczonych piersiach z kurczaka wycinamy nożem kieszonki, uważając by nie przekłuć się na drugą stronę. Każdą pierś nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem, smarujemy od zewnątrz oliwą i posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw.

Piersi ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 20 minut. W tym czasie gotujemy ryż wg. instrukcji z opakowania. Kurczaka podajemy z ryżem.

 

Piersi kurczaka faszerowane ananasem, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia