Piersi kurczaka faszerowane ananasem
Składniki:
dwie łyżki suszonego tymianku
łyżka kminku
pół łyżki pieprzu kajeńskiego
trzy łyżki cukru
dwie puszki ananasa w kostkach, odsączonego
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
8 pojedynczych piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy
cztery drobno siekane szalotki
ryż
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy tymianek, kminek, pieprz kajeński, łyżkę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Osobno łączymy ananasa, sok z limonki, posiekane szalotki oraz dwie łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem.
W umytych i oczyszczonych piersiach z kurczaka wycinamy nożem kieszonki, uważając by nie przekłuć się na drugą stronę. Każdą pierś nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem, smarujemy od zewnątrz oliwą i posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw.
Piersi ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 20 minut. W tym czasie gotujemy ryż wg. instrukcji z opakowania. Kurczaka podajemy z ryżem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje