Pizza neapolitańska
Składniki:
ciasto:
30-35 dag mąki
1,5 dag drożdży
około pół szklanki wody
2 łyżki oleju
tłuszcz do formy, sól
wierzch:
50 dag pomidorów
mała puszka anchoives
5 łyżek oleju
kilkanaście czarnych oliwek
15 dag żółtego sera
oregano, majeranek
pieprz, sól
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto posmaruj olejem i na całej powierzchni ponakłuwaj widelcem. Teraz odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i przestudź.
Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania – wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami.
Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje