Pizza neapolitańska

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

ciasto:

30-35 dag mąki

1,5 dag drożdży

około pół szklanki wody

2 łyżki oleju

tłuszcz do formy, sól

wierzch:

50 dag pomidorów

mała puszka anchoives

5 łyżek oleju

kilkanaście czarnych oliwek

15 dag żółtego sera

oregano, majeranek

pieprz, sól

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto posmaruj olejem i na całej powierzchni ponakłuwaj widelcem. Teraz odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i przestudź.

Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania – wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami.

Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut.

Pizza neapolitańska, 5.3 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia