Placek drożdżowy z wiśniami
Składniki:
1 kg wiśni bez pestek
Placek:
1/2 kg mąki1/2 szklanki ciepłego mleka2 jajka (nie mogą być prosto z lodówki, bo wtedy są za zimne, powinny chwilę poleżeć w kuchni przed użyciem)60 gramów cukruszczypta soli20 gramów drożdży60 gramów masła
Kruszonka:100 gramów mąki50 gramów cukru50 gramów masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Masło roztopić. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wlać mieszankę domaki. Przykryć i postawić na garnku z ciepłą wodą. Poczekać aż zaczyn się wzburzy. Dodać masło, jajko i nieco skórki, wyrobić. Przykryć i postawić na garnku z ciepłą wodą. Ciasto ma podwoić swoją objętość.Ciasto rozwałkować, poukładać wiśnie. Postawić formę na klapie otwartego, podgrzanego do 50 st. piekarnika do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i cukrem. Piec w 200 st. przez 20- 30 min.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje