Placek orzechowy
Składniki:
20 dag orzechów włoskich20 dag margarynyszklanka cukrutorebka cukru wanilinowego1 i 1/4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao4 jajka3 łyżki śmietany15 dag migdałów3 białka4 łyżki cukru pudrutłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Orzechy drobno posiekać . Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stale mieszając dodawać małymi porcjami do masy jajecznej. Dodać orzechy i wlać śmietanę. Dobrze wymieszane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy, wyrównać nożem. Piec 45 minut w temperaturze 180°C. Migdały sparzyć, obrać i zmielić. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać migdały i wymieszać. Masę nałożyć do szprycy, ozdobić ciepły spód orzechowy. Piec jeszcze 15 minut w temperaturze 200°C.
Przygotowanie:
Dzisiejsze wydarzenia i promocje