Placki Dosa z ryżu i soczewicy
SKŁADNIKI:Placki dosa:? 30 dag ryżu? 10 dag soczewicy urid dal
Czatnej kokosowy:? 10 dag miąższu kokosa? 2 zielone chili? 5 dag ugotowanej ciecierzycy? sól? 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy? 2 łyżki oleju?Sambar:? 15 dag soczewicy? 1 cebula? po 5 dag bakłażana i cukinii? 5 dag pasty tamaryndowej? 2 łyżki oleju? po 1/2 łyżeczki gorczycy i kozieradki? 1 łyżeczka przyprawy sambar? 8-10 listków curry
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj placki dosa: namocz przez noc ryż i soczewicę. Osącz i zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem. Wlej chochelkę ciasta i szybko je rozsmaruj. Powierzchnię i brzegi placka skrop olejem. Gdy zacznie oddzielać się od brzegów patelni, odwróć, dosmaż z drugiej strony. Zwiń w stożek. Zrób czatnej: posiekaj chili i kokos, zmiksuj z solą i ciecierzycą, wymieszaj z olejem i gorczycą. Zrób sambar: rozpuść pastę tamaryndową w odrobinie wody. Ugotuj soczewicę. Warzywa pokrój, cebulę posiekaj. Rozgrzej olej, wsyp gorczycę. Gdy zacznie pękać, dodaj zmieloną kozieradkę, listki curry, cebulę i warzywa. Podsmaż, wlej 2 szklanki wody, gotuj 5-8 minut. Przypraw solą, przyprawą sambar i pastą tamaryndową. Gotuj 3 minuty, dodaj soczewicę, zmiksuj. Gotuj 10 minut. Placki dosa podawaj z czatnejem i sambarem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje