Placki Dosa z ryżu i soczewicy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:Placki dosa:?    30 dag ryżu?    10 dag soczewicy urid dal

Czatnej kokosowy:?    10 dag miąższu kokosa?    2 zielone chili?    5 dag ugotowanej ciecierzycy?    sól?    1/2 łyżeczki ziaren gorczycy?    2 łyżki oleju?Sambar:?    15 dag soczewicy?    1 cebula?    po 5 dag bakłażana i cukinii?    5 dag pasty tamaryndowej?    2 łyżki oleju?    po 1/2 łyżeczki gorczycy i kozieradki?    1 łyżeczka przyprawy sambar?    8-10 listków curry

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj placki dosa: namocz przez noc ryż i soczewicę. Osącz i zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem. Wlej chochelkę ciasta i szybko je rozsmaruj. Powierzchnię i brzegi placka skrop olejem. Gdy zacznie oddzielać się od brzegów patelni, odwróć, dosmaż z drugiej strony. Zwiń w stożek. Zrób czatnej: posiekaj chili i kokos, zmiksuj z solą i ciecierzycą, wymieszaj z olejem i gorczycą. Zrób sambar: rozpuść pastę tamaryndową w odrobinie wody. Ugotuj soczewicę. Warzywa pokrój, cebulę posiekaj. Rozgrzej olej, wsyp gorczycę. Gdy zacznie pękać, dodaj zmieloną kozieradkę, listki curry, cebulę i warzywa. Podsmaż, wlej 2 szklanki wody, gotuj 5-8 minut. Przypraw solą, przyprawą sambar i pastą tamaryndową. Gotuj 3 minuty, dodaj soczewicę, zmiksuj. Gotuj 10 minut. Placki dosa podawaj z czatnejem i sambarem.

 

Placki Dosa z ryżu i soczewicy, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.