Placki ziemniaczane z kozim serem

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:
50 dag ziemniaków
2 jajka
2 1/2 łyżki mąki pszennej
2 kozie serki pleśniowe lub 4 plastry półtwardego koziego sera twarogowego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
sól
pieprz
do smażenia: 2 łyżki oliwy
do przybrania: 4 listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jajka roztrzepać, połączyć z ziemniakami, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Podzielić ją na cztery porcje i na patelni z rozgrzaną oliwą smażyć kolejno rumiane placki. Na każdym położyć pół serka pleśniowego lub plaster sera twarogowego, posypać koprem i piec 5-7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące, przybrane bazylią, najlepiej z sałatą.
Placki ziemniaczane z kozim serem, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia