Polędwica wołowa z grzybami w cieście francuskim
Składniki:
suszone prawdziwkikilka pieczarekcebulamasłogałka muszkatołowasól i pieprzpolędwica wołowabrandyciasto francuskieczerwone wino
Przygotowanie:
Suszone prawdziwki moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie rozdrabniamy w robocie kuchennym kilka pieczarek i trochę cebuli, następnie drobno siekamy prawdziwki i wszystko razem dusimy na maśle. Starannie mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie gotujemy na maleńkim ogniu przez 35 minut, aż odparują wszystkie soki i mieszanka będzie całkiem sucha. Kawałki polędwicy obsmażamy na bardzo gorącej patelni po 30 sekund na każdej stronie ? żeby były zrumienione, ale surowe. Gdy mięso wystygnie, smarujemy je brandy, doprawiamy i kładziemy na warstwie grzybów, rozłożonych na kwadracie ciasta francuskiego. Na wierzch ? jeszcze trochę grzybów. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i składamy tak, by przeciwległe rogi spotkały się nad mięsem, tworząc rodzaj koperty. Sklejamy brzegi i całość smarujemy jajkiem. ?Paczuszki? pieczemy w gorącym piekarniku przez 25 minut, jeżeli mięso ma być średnio wysmażone, o 5 minut dłużej, aby było dobrze wysmażone lub krócej ? jeśli wolimy krwiste. Podczas gdy steki się pieką, na patelnię wrzucamy resztki grzybowego farszu i wlewamy czerwone wino. Gotujemy wszystko razem, aż jedna trzecia płynu odparuje, a sos zgęstnieje, po czym nakładamy trochę wokół każdej porcji.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje