Polędwiczki w sosie grejpfrutowo-piernikowym

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

SKŁADNIKI:
4 polędwiczki lub kotlety schabowe bez kostki po 15-20 dag
2-3 różowe grejpfruty
2 łyżki oleju arachidowego
1 ząbek czosnku
1 szalotka
3 płaskie łyżki masła
1/3 szklanki bulionu z kostki z kury
okk. 15 dag piernika sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyć grejpfruty i obrać je jak jabłko, do różowego miąższu. Z części skórki (jednej połówki) zeskrobać dokładnie biały miąższ i pokroić ją w wąziutkie paseczki, tak aby otrzymać 1 łyżkę paseczków. Wykroić z grejpfrutów 8 plastrów grubości 1/2 cm, z reszty wycisnąć sok (3/4 szklanki). W garnuszku zagotować wodę, włożyć do wrzątku paseczki skórki i po 1/2 min odcedzić. Rozgrzać na patelni olej, włożyć przekrojoną na pół szalotkę, ząbek czosnku, posolone i popieprzone polędwiczki i smażyć 15 minut, przewracając mięso w połowie smażenia na drugą stronę. Usmażone polędwiczki przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia. Do patelni wlać bulion i sok z grejpfruta i na silnym ogniu zredukować sos o połowę, mieszając i zdrapując przywarte do patelni odrobiny mięsa. Wkruszyć do sosu piernik i rozgnieść go widelcem na miazgę. Zdjąć patelnię z ognia, wyjąć szalotkę i czosnek, przetrzeć sos przez sitko. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.

 

 

Polędwiczki w sosie grejpfrutowo-piernikowym, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia