Pomarańczowe brownie z orzechami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 tabliczki gorzkiej czekolady

1 kostka masła

4 jajka

2 pomarańcze

40 ml. likieru pomarańczowego

300 g cukru

150 g mąki

100 g orzechów laskowych

Wykonanie:

Tabliczkę czekolady ścieramy tarką na wióry i odstawiamy. Ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy. Orzechy owijamy lnianą ściereczką i za pomocą tłuczka do mięsa kruszymy je na mniejsze kawałki.

Dwie tabliczki czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w na małym ogniu z posiekanym masłem. Do masy dokładamy skórkę i likier pomarańczowy. Ważne by nie zagotować masy, gdy tylko wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

Jajka ubijamy na puszysto z cukrem, dodajemy stopniowo masę czekoladową powoli mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, sól i  dokładnie mieszamy na jednolitą masę, na koniec wsypujemy orzechy.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Posypujemy wcześniej startą czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 25-30 min.

 

Pomarańczowe brownie z orzechami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia