Pomarańczowe brownie z orzechami
Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
4 jajka
2 pomarańcze
40 ml. likieru pomarańczowego
300 g cukru
150 g mąki
100 g orzechów laskowych
Wykonanie:
Tabliczkę czekolady ścieramy tarką na wióry i odstawiamy. Ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy. Orzechy owijamy lnianą ściereczką i za pomocą tłuczka do mięsa kruszymy je na mniejsze kawałki.
Dwie tabliczki czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w na małym ogniu z posiekanym masłem. Do masy dokładamy skórkę i likier pomarańczowy. Ważne by nie zagotować masy, gdy tylko wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
Jajka ubijamy na puszysto z cukrem, dodajemy stopniowo masę czekoladową powoli mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, sól i dokładnie mieszamy na jednolitą masę, na koniec wsypujemy orzechy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Posypujemy wcześniej startą czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 25-30 min.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje