Prowansalska zupa czosnkowa
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
4 łyżki startego sera (gruyereparmezan)2 główki czosnku1 łyżka tymianku lub łyżeczka suszonegokilka listków szałwii lub łyżeczka suszonej2 goździki1/4 szklanki oliwy1 bagietka
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek posiekać, zalać litrem wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 min, odcedzić. Jeśli ktoś lubi zupę bardziej esencjonalną, zamiast solić, może dodać kostkę rosołową z kury. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach umieścić ich tyle, ile tylko się da (w jednej warstwie), polać kromki oliwą, całość posypać serem, zalać wywarem, odczekać chwilę, aż bagietka nasiąknie płynem, i zjadać z apetytem.
Prowansalska zupa czosnkowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje