Prowansalska zupa czosnkowa

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:

 

4 łyżki startego sera (gruyereparmezan)2 główki czosnku1 łyżka tymianku lub łyżeczka suszonegokilka listków szałwii lub łyżeczka suszonej2 goździki1/4 szklanki oliwy1 bagietka

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek posiekać, zalać litrem wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 min, odcedzić. Jeśli ktoś lubi zupę bardziej esencjonalną, zamiast solić, może dodać kostkę rosołową z kury. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach umieścić ich tyle, ile tylko się da (w jednej warstwie), polać kromki oliwą, całość posypać serem, zalać wywarem, odczekać chwilę, aż bagietka nasiąknie płynem, i zjadać z apetytem.

 

Prowansalska zupa czosnkowa, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia